2019. szeptember 17., kedd

Bevezetés, és az első séta Maria Lorettoig

Akik ismernek minket tudják, hogy szeretjük , felfedezni, bejárni és megmutatni azt a helyet, várost vagy országot, ahol éppen élünk. Ezért ez a blog ausztriai, ezen belül kezdetben a karintiai túrákról, sétákról és a tartományban tett természeti, történelmi és kulturális utakról fog szólni.

 Klagenfurt belvárosi épület

A Villacher kapu a város nyugati oldalán

Klagenfurt am Wörthersee, 2008-ig Klagenfurt, osztrák város, Karintia szövetségi tartomány fővárosa. 99 790 lakosával (2017. január 1. szerint) a tartomány legnagyobb és Ausztria hatodik legnagyobb települése. Mintegy 120 km²-nyi területe a Klagenfurti-medencében, a Wörthi-tó mellett helyezkedik el.
Első helyi kirándulásunkat a Wörthi-tó partján fekvő Maria Loretto kastélyhoz tervezetük meg. A Lendkanal mellett sétáltunk ki a tóig. A Lendkanal, Klagenfurt belvárosától a tóig vezető víziút, 4 km hosszú és több híd is van rajta. 


A Lendkanal kezdete a belvárosnál



 Johanneskirche

 Paloták a Lendkanal mentén



  Paloták a Lendkanal mentén
 
A Wörthi-tó (Wörthersee) Ausztria nagy tavainak egyike, a Karintiai-tóvidék legnagyobb kiterjedésű tava, mely a Klagenfirti-medencében helyezkedik el, a Karavankák hegyláncának tövében. Névadója Maria Wörth kis félszigetén elhelyezkedő zarándoktemplom. A tó egy jól körülhatárolt völgyben fekszik, vízét patakok, források táplálják, vízmennyisége állandóan 8400 millió köbméter. Tengerszint feletti magassága 440 méter, hossza 16 km, szélessége átlagosan 1,6 km. Mélysége 84-85 m.
A tó mellett található az Európa Park, a Minimundus, Planetárium és Hüllő park. 










 
A Maria Loretto nemcsak kastély, hanem zarándoktemplom is egyben, ami az Orsini Rosemberg család tulajdonában van jelenleg. 1652-ben építették, de a mai formáját csak 1708-ban nyerte el. A templom nevezetességének tekinthető a csodálatos fekete Loretto-i Madonna.

 A tó Maria Lorettonál


 Az étterem



 A Kápolna, Maria Lorettonál


 A kastély



 A kastély